תהליך הוצאה לפועל הוא תהליך בו המדינה פועלת כנגד חייב על מנת שיחזיר את חובו לנושה. הלשכה להוצאה לפועל היא חלק מרשות האכיפה והגביה, ויש לה סמכויות נרחבות להטלת עיקולים וסנקציות שונות כנגד חייבים. עם זאת, גם במקרים של חובות גדולים שלא מוחזרים במשך זמן רב, הלשכה להוצאה לפועל לא תמיד יכולה להפעיל את כל הסנקציות מחשש לפגיעה קשה מדי בחייב. אז מתי ההוצאה לפועל מוגבלת בפעולתה ומתי החייב יכול לערער? על כך בכתבה הבאה.
הלשכה להוצאה לפועל – מה מטרתה ואיך היא עובדת?
הלשכה להוצאה לפועל המכונה גם פשוט ״הוצאה לפועל״ היא גוף אשר מטרתו לגבות חובות מחייבים וכן אכיפת פסקי דין כנגד חייבים במצבים מסוימים. המטרה של הלשכה להוצאה לפועל היא לסייע לגופים ולאנשים פרטיים אשר לא מקבלים את כספם מחייבים שונים לקבל אותו בהקדם האפשרי. על מנת לעשות זאת, ללשכה להוצאה לפועל ישנן סמכויות נרחבות להטלת הגבלות שונות על חייבים. הלשכה להוצאה לפועל מסוגלת להטיל עיקולים על כספים ורכוש של החייב, להוציא כנגדו צו הבאה על מנת לחקור אותו במידה והוא מסרב להגיע לחקירה וכן להוציא נגדו צווים שונים כמו צו איסור יציאה מהארץ או איסור על נהיגה. המטרה של פעולות אלו היא לצמצם את החופש והאפשרויות של החייב ובכך להניע אותו לשלם את חובו בהקדם האפשרי. עם זאת, לעיתים הגבלות אלו גורמות יותר נזק מתועלת ועל כן יש מקרים בהם הלשכה להוצאה לפועל מוגבלת. להרחבה ניתן לקרוא על מה אסור לעקל הוצאה לפועל.
ביטול הגבלות אשר הוטלו על ידי הוצאה לפועל
בלא מעט מקרים, מרגע שנפתח תיק בהוצאה לפועל, הלשכה תפעל בהקדם על מנת להטיל הגבלות שונות על החייב. הגבלות אלו לעיתים אינן מוצדקות ונובעות מדיווח חלקי או חסר ובמקרים אחרים אינן מועילות ורק מקשות על החייב להתקיים כלכלית ולפועל להחזרת חובו. על כן, בכל מקרה של הטלת סנקציה של הוצאה לפועל, בין אם מדובר בעיקול של כסף או רכוש ובין אם מדובר בהטלת הגבלות תנועה שונות, ניתן לפועל לבקשת ביטול ההגבלות. את הבקשה לביטול הגבלה יש להגיש ללשכת ההוצאה לפועל בצירוף תצהיר החתום על ידי עורך דין. ניסוח בקשה בצורה מתאימה תשפיע מאוד על הסיכוי לקבלת הבקשה.
ערעור על החלטת בית משפט בנושא הוצאה לפועל
בנוסף להגשת בקשות לביטול הגבלות, לעיתים ישנם מקרים בהם החייב לא מודע לכך שמתנהל נגדו תהליך של הוצאה לפועל והוא מקבל פסק דין מבית המשפט. במקרה בו החייב לא הגיש כתב הגנה בתהליך התביעה, הוא יכול לבקש לבטל את פסק הדין ולדרוש דיון מחודש בעניינו. במקרה כזה, בית המשפט יבחן את בקשת החייב ובמידה וימצא שאכן נפל פגם בהליך המשפטי הוא יזכה להציג את טענותיו כנדרש.